Vanochtend werd ik wakker met een vreemd gevoel. Het is ineens 2020. Toch voelt het niet zo. Het ‘voelt’ niet anders, het ‘is’ niet anders. Of het anders ‘wordt’, ik hoop het wel, voor een ieder ten goede.

Het nieuws laat zien dat we het verloop van een jaar nog steeds niet rustig kunnen vieren. Er zijn mensen verongelukt door de zware mist, ouders en kinderen overleden en geweld tegen de hulpverleners is nog steeds iets wat bestaat en ik niet begrijp. Het gevoel van samen willen zijn, bij elkaar willen horen, is voor een groep groter geworden, maar voor een andere groep ook veel kleiner geworden. Daar telt alleen nog het individu.

Er is voor ongeveer 77 miljoen euro aan vuurwerk gekocht en gisteravond in rook opgegaan. 77 miljoen. In een land waar we armoede kennen. Waar de bijstandsmoeder amper rond kan komen en zich afvraagt waar vanavond het eten weg moet komen. Een land waarin alleen geld de baas is, maar je het wel moet hebben om mee te mogen spelen.

Ik ben in 2019 WebStal begonnen. Er waren meerdere redenen om dat te doen, maar een van de belangrijkste is geld. Niet zozeer voor mijzelf, maar voor ons samen. Door een eerlijke prijs af te geven naar mijn klanten hoop ik zo een klein beetje het monster wat we ‘geld’ noemen, de kop te bieden. Producten hoeven niet duur te zijn. Webhosting kost geen diamanten. En een leuke website betekent geen tweede hypotheek. Misschien ben ik zelfs te goedkoop. Maar lees die zin nog eens, want het is gewoon onzin. Als ik niet meer nodig heb voor een opdracht, dan vraag ik ook niet meer. De concurrent zal een poot willen uitdraaien, ik ga voor het samenwerken.

2020 gaat een belangrijk jaar worden. Voor mij persoonlijk, voor WebStal, maar ook voor ons allen. Want misschien kunnen we dit jaar gebruiken om samen te laten zien dat we alle pijn, verdriet, ellende, problemen misschien niet allemaal kunnen oplossen, maar wel samen het hoofd kunnen bieden. Samen staan we sterker tegen wie en wat dan ook.

Geloof, hoop en liefde; deze drie. Doch de sterkste is de liefde.

Ik wens u allen een heel goed 2020.

J.